ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΒΑΚΑΛΟΥΔΗ

Σχολιάστε...
Στα τελευταία βλέμματα και
στα δακρυσμένα χαμόγελα,
στα αεροπλάνα που έφυγαν
στις νυσταγμένες καλημέρες και
στις ανεξάντλητες καληνύχτες [...]

Υπάρχει κάποιο μοτίβο που μπορεί να διακρίνει κάποιος στις φωτογραφίες σου;Δεν υπάρχει κάποιο μοτίβο ως προς το περιεχόμενο, αλλά ως προς τον τρόπο φωτογραφίας. Δηλαδή προσπαθώ οι φωτογραφίες μου να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένες και όσο το δυνατόν πιο ίσιες ως προς τον ορίζοντα.

Ποια θέματα αφήνουν τελείως αδιάφορο το φωτογραφικό σου φακό;

Παραδόξως, μ’αφήνουν αδιάφορη τα τοπία, γιατί δεν θεωρώ πως χρειάζεται τέχνη για να τα αποδώσει κάποιος όμορφα. Δηλαδή ο φωτογράφος δεν μπορεί να προσθέσει το δικό του στοιχείο σε μια φωτογραφία τοπίου.


Υπάρχει κάτι που δεν έχεις φωτογραφήσει και το λαχταράς;

Θα ήθελα να φωτογραφίσω περισσότερο ανθρώπους, τόσο γνωστούς μου όσο και ανθρώπους στο δρόμο.


Έστω ότι σου ζητάνε από ένα περιοδικό τέσσερα καρέ με θέμα την «αισιοδοξία». Τι θα επέλεγες να φωτογραφίσεις για να το αποδώσεις;

Νομίζω πως είναι αρκετά δύσκολο θέμα, ο καθένας βρίσκει την αισιοδοξία σε διαφορετικά σημεία. Ίσως να επέλεγα την ανατολή του ήλιου, ένα παιδί να χαμογελάει στη μητέρα του, ένα καράβι να φεύγει από το λιμάνι, μια ανοιχτή πόρτα. Αυτά μου φαίνεται πως εκφράζουν πιο έντονα την αισιοδοξία.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα υλικά και πνευματικά εφόδια που είναι απαραίτητα για έναν φωτογράφο;

Ναι μεν χρειάζεται μια αξιοπρεπής φωτογραφική μηχανή, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται και «μάτι», γιατί με την φωτογραφική μηχανή μπορείς κανείς να βγάλει μια όμορφη φωτογραφία που δεν θα είναι απαραίτητα και καλή.

Γιατί κατά την γνώμη σου η φωτογραφία έχει γίνει ένα τόσο δημοφιλές χόμπι τα τελευταία χρόνια;

Πράγματι έχει γίνει δημοφιλές χόμπι. Η τιμή μιας αξιόλογης φωτογραφικής μηχανής είναι αρκετά προσιτή, οπότε είναι εύκολο για κάποιον να αποκτήσει μια και να θεωρήσει τον εαυτό του φωτογράφο. Είναι το ίδιο με το να γρατζουνάει μια κλασική κιθάρα και να θεωρεί τον εαυτό του μουσικό! Φυσικά όλα από κάπου ξεκινάνε, και φυσικά είναι πολύ ωραίο να έχεις τη δυνατότητα να αποτυπώνεις τη στιγμή και να κρατάς την ανάμνηση, γι’αυτό όλο και περισσότεροι ασχολούνται με τη φωτογραφία.

Πώς κρίνεις την μόδα των ..σέλφις;

Κι εγώ βγαίνω σέλφις, όλοι τυχαίνει να βγούνε σέλφις. Αυτό δε σημαίνει πως τις εντάσσω στην τέχνη της φωτογραφίας. Αποτυπώνουν ωραία τη στιγμή και αποτελούν ανάμνηση, είναι κάτι πολύ παρεΐστικο. 

Πού μπορεί κανείς να δει την δουλειά σου;

Η δουλειά μου ανεβαίνει στο blog μου, mightsphotography.tumblr.com αλλά και στο προσωπικό μου προφίλ στο facebook https://www.facebook.com/marialena.vakaloudiΝεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: